Carne Crudo

carne.crudo

Carne Crudo er en rå rett fra Piemonte. Rått er en presis formulering å bruke siden kjøttet bokstavelig talt er rått. (Carne Crudo betyr rått kjøtt på italiensk).

Første gang jeg smakte Carne Crudo var sommeren 2012 på et lite spisested i Treiso, en liten landsby nær Alba i Piemonte. Osteria dell’ Unione var forøvrig stedet der Carlo Petrini i 1989 skrev under stiftelsesdokumnetet som ble starten på Slow Food, en internasjonal bevegelse som fremmer god, ren og rettferdig mat.

RELATERT INFORMAJSON:
Osteria dell’ Unione, et flott lite spisested i Piemonte

Carne Crudo lages av kalv ytrefilet som hakkes i med kniv til små 2×2 mm terninger, tilføres olje og krydder og serveres med passende garnityr.

CARNE CRUDO TIL 6 PERSONER:

DETTE TRENGER DU:

  • beregn 80-100 gram kalvekjøtt per person
  • Metallring, kopp eller annet til å forme kjøttet
  • En god skarp kniv

DRESSING:

  • 1,5 dl god ekstra virgin olivenolje*
  • 1 sitron (skallet ikke det hvite, hakkes fint samt saften av sitronen blandes inn i dressingen)
  • 1 fedd hvitløk, finhalkket
  • 4 stilker persille, finhakket
  • ruccula 
  • høvlet hvit trøffel / evt. en dråpe med trøffelolje opp hver rett
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU:

  • Hakk kjøttet med kniv i små terninger på 2×2 mm
  • Det skal være litt tekstur i kjøttet
  • Arbeid inn dressingen godt med hendene slik at carne crudoen får en fast konsistens
  • Smak til kjøttet litt etter litt, salt og pepper
  • Pynt med ruccula og høvlet hvit trøffel/ trøffelolje 

carne.crudo.002

Fersk kalvekjøtt klar til hakking, denne klassikeren skal hakkes for hånd! Husk god kniv og skjærefjøl!

carne.crudo.003

Ferdig hakket kalvekjøtt klar til marinering!

 

carne.crudo.005

Carne Crudo ferdig marinert med olje og krydder. Jeg kunne brukt litt mindre desssing, siden oljen flyter litt ut det skal den strengt tatt ikke gjøre…

 

carne.crudo.treiso

Carne Crudo, slik jeg fikk den servert første gang i 2012 på Osteria dell’ Unione i Treiso, Piemonto.

 

* boken Nonna Genia om tradisjonsmat fra Lange i Piemonte omtaler Carne Crudo, og velger olivenolje fra naboregion Liguria. Olivenoljen fra den italienske riviera er som oftest lagt på taggiasco-oliven. Det flytende gullet som ligurineserne liker å kalle sin olje er fruktig og rund i smaken og har et behagelig innslag av pepper.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *