Lardo – et fett produkt fra Italia!

Lardo er bearbeidet spekk fra gris. I Collonata i Toscana nær marmorbruddet i Carrara blir mesteparten av denne fete delikatessen produsert. Lardo di Colonnata har en tusenårig historie med å lagre spekk gjennom vinteren. Daggammelt spekk fra nyslaktede griser finner veien til lardoprodusentene i Colonnata.

RELATERT INFORMASJON:
Nettstedene matartikler.com og dolcevita.no  har skrevet flott om lardo.

De 14 produsentene i Colonnata pakker i marmorkister som er rengjort og gnidd inn med salt og hvitløk. Spekket legges så lagvis ned i kisten tilført urter og krydder. Rosmarin, laurbær, muskattnøtt, stjerneanis og paprika er vanlige smakssettere.

Modningen i marmorkisten kan være fra 6 måneder og opp til to år før lardoen pakkes i passende stykker og går ut til markedet. Lardo var i likhet med mange andre gourmetprodukter husmannskost. I dag er lardo et gourmetprodukt du finner de fineste restauranter.

Arbeiderne ved marmorbruddet i Carrara i nærheten kunne i hine hårde dager hive innpå opptil en halv kilo lardo om dagen. Oftest oppå en skive brød toppet med tomat og basilikum. I dag så serveres lardo mer kunstfrdig ofte som carpaccio i løvtynne skiver toppet med fiken.

Lardo kan også brukes til å spekke og bardunere magert kjøtt, være smakssetter i salater, supper og gryter, kun din fantasi setter begrensninger til hva du kan bruke dette fete produktet til.

En kurositet er at mattilsynet i  EU i sin tid påla produsentene å gå over til moderne produsksjonsmetoder, det til tross for at de ikke fant noe som helst galt med den tusen år gamle produksjonsmetoden. Produsentene fortsetter derfor med sin metode å produsere lardo på dog med flislagt gulv og vask. Slow Food bevegelsen har gjort lardo til et presidie som innebærer at produksjonsmetoden blir vernet for ettertiden. Lardo har også fått benevnelsen IGP som er en geografisk beskyttet benevnelse på lik linje DOC.

Et norsk presidieprodukt røykesild fra Sunn-Møre har en lignende historie å vise til nemlig å gå fra å være slavemat til å bli luksusmat og servert på de fineste restauranter fortrinnsvis i utlandet.

 

Oppskrifter der lardo er ingrediens:

 

Kilde: Gillian Riley – The Oxford companion to italian food

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *