Auberginer med parmesan

Melanzane alla parmigiana

Parmigiana er en deilig og smaksrik rett,  parmagiana di melanzane forbindes ofte med de sørlige regioner i Italia. Hovedingrediens er melanzana, aubergine som er stekt i olje, lagt i tomasaus med skiver av ost ofte mozzarella samt rikelig med revet parmesan. Alt bakes i ovn til smakene får blandet seg. Lokale variasjoner er tilsetning av hardkokt egg, basilikum, løk, persille eller pølse med fennikelsmak. Retten er best å spise lun eller varm. Denne retten kalles også Melanzane alla Parmagiana. Alla parmagiana betyr noe sånt som fra Parma som er litt underlig fordi denne retten har lite å gjøre med byen i det nordlige Italia. Et mer presist navn på retten er al parmagiano som forteller at parmesan er en viktig  ingrediens, enten i form av Grana Padano eller Parmagiano Reggiano. Nok en forklaring er at denne sør-italienske retten hadde en lokal ost caciocavello som ingrediens og ikke parmesan, en ost som hadde fått sitt navn etter det overlappende mønsteret i vinduer eller på takterasser, palmigiana.

så… om du ønsker å lage

Aubergine med parmesan
Melanzane di parmigiana
Melanzane al parmigiana
Melanzane alla parmigiana
Parmagiano di melanzane
Parmagiano al melanzane
Parmagiano alla melanzane
Parmagiano med en eller to g’er,
o eller a endelser, eller bruke
Melanzane di Palmgiana

så kan du gjøre det slik:

DETTE TRENGER DU TIL 6:

  • 2 auberginer
  • salt
  • olje til steking
  • 6 dl ferdig tomatsaus
  • 250 gram mozzarella i skiver
  • 50 gram nyrevet  parmesan

SLIK GJØR DU:

  • Skjær auberginene i 1/2 cm tykke skiver og ha de i et eller flere dørslag, dryss på salt og la de stå og svette i en halv time.
  • Mens du venter lager du tomatsausen.

Marianara – klassisk italiensk tomatsaus
DETTE TRENGER DU:

  • 2 fedd hvitløk
  • 0,5 dl olivenolje til steking
  • 1 kg modne tomater, flådd, fjerne frø og hakket  eller. 2 bx med plommetomater, saften silt av
  • 15 basilikumblader, revet i biter eller 2 ts tørket

SLIK GJØR DU:

  • Varm oljen ien stor kjele over middels varme.
  • Stek hvitøken og press den av til med en sleiv.
  • Ha i tomatene, kok og og skru ned varmen. smak til med salt.
  • La at syde/smkoke til sausen tykner ( 15-20 minutter)
  • Rør underveis. Ha i basilikum mot slutten.

Se video hvordan en italiensk mama lager tomatsaus

http://youtu.be/Cvn5GPZJB8Y

————-

  • Skyll og tørk auberginene.
  • Stek skivene i godt med olje på begge sider.
  • La de renne av på et par lag med tørkerull.
  • Sett ovnen på 175 grader.
  • Spre et tynt lag i bunnen på en stor eller flere små ildfaste former.
  • Saus dekkes så med et lag med aubergineskiver som overlapper hverandre så vidt.
  • Så et lag med mozzarella i skiver og tomatsaus og revet parmesan.
  • Fortsett med prosessen aubergine, saus, mozzarella, saus og revet ost.
  • Avslutt med saus og revet ost.
  • Sett retten inn i ovnen og la den steke i 45 minutter til sausen bobler og osten har smeltet.
  • La retten hvile i 10 minutter før du serverer.

TIPS!
Lag gjerne retten dagen i forveien.  La den hvile i kjøleskap over natten, ta den ut en halv time før steking. Dette gir mer smak og sparer tid.

KILDER OG INSPIRASJON:
The Oxford Companion to Italian Food – Gillian Riley
Complete ITALIAN FOOD – Antonio & Pricilla Carluccio
Til Bords med Sopranos – Artie Bucco

Se en italiensk mama lage aubergine med parmesan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *