Pasta-fakta

Pasta er en av verdens mest populære matvarer, likevel er historien om hvordan den først ble til uklar. Kina, Italia, Hellas eller er pasta av arabisk opprinnelse?

Spredning av pasta rundt om i verden har i hovedsak skjedd med hjelp fra Italienere som har flyttet fra hjemlandet og bosatt seg andre steder på kloden. Mange familier verden over har pasta på menyen flere ganger i uken.

Sunn mat

100 gram med ferdig kokt pasta inneholder 65% vann har 168 kalorier og har under 5% av henholdsvis fett og proteiner. Pasta er derfor en sunn og populær energikilde.

Pasta deles inn i 3 typer

  1. Tørket pasta
  2. Fersk pasta
  3. Spesialpasta

Pasta deles også inn i tre varianter.

  1. Lang og rund
  2. Lange flate bånd
  3. Innhule rør

Pasta finnes i hundrevis av variasjoner. De vanligste typene i Norge er:

  • Farfalle – sløyfer
  • Fussillini – skruer
  • Lasagne – flate firkantede plater
  • Makaroni – korte rør, riflede eller buede
  • Penne – korte tykke rør med skrånet ende
  • Spaghetti – Tynne middels lange stenger
  • Tagliatelle – Brede flate bånd

Porsjonsberegning

  • Tørr pasta 70 gram
  • Fersk pasta 200 gram

– Dette blir anslag finn ut om det er stor eller småspiste personer du skal servere pasta til.

Holdbarhet

  • Fersk pasta holder seg 3 dager i kjøleskap.
  • Tørket pasta har lang holdbarhet, se datomerking
  • Fryser du fersk pasta må den helst brukes inne en måned.

Saus og Pasta

  • Tykk spaghetti fyldig og kraftig saus.
  • Tynn spaghetti lett saus.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *