Spaghetti alla carbonara

Noen mener at denne retten ble til da en sulten amerikaner ikke kunne bestemme seg for egg og bacon eller pasta og fikk denne «cross-over» varianten. Mer sannsynlig er det at carbona er en gammel romersk rett. Navnet «carbonara» har sammenheng med  en gruppe hemmelige revolusjonære fra Lazio-regioen som kaltes carbonariene og var aktive på 1800-tallet. Den originale retten ble laget av «gunaciale» lufttørket gisekjake, i dag er det pancetta som brukes. Den lokale hardosten pecorino er også blitt byttet ut med parmesanosten. Spaghetti er hyppigst brukt i carbonara i dag, orginal pasta i retten var bucatini som er en tynn rørformet variant.

DETTE TRENGER DU TIL 4:

  • 1 dl sideflesk eller bacon, helst italiensk (pancetta) kuttet i små 1/2 cm tykke biter
  • 4 egg ( 2 plommer + 2 hele egg)
  • 2 ss fløte
  • 400 gram spaghetti ( kokt til al dente)
  • hakket bladpersille
  • nyrevet pecorino eller parmesan
  • SLIK GJØR DU:

  • Kok spaghettien til al dente.
  • Stek baconet til det er brunt men ikk sprøtt, krydre med grovmalt pepper.
  • Visp sammen eggene sammen med fløten.
  • Du lykkes kanskje ikke med den perfekte carbonara første gang  du prøver. Med øvelse gjør mester. Den dagen du får skapt en balanse mellom pepper, bacon, smaken av eggeplommer og pasta har du lykkes.

    Jeg har selv prøvd å lage pasta carbonara i vår ferieleilighet i Italia med bra resultat. Om det er feriemodus, gasskoking, de ordentlig gule nesten orange eggene eller de faste røde italienske tomaten eller  pancettaen som gjør at jeg lykkes bedre med denne retten i Italia enn i Norge vites ikke. Men det er verdt å vurdere kvalitet på egg, bacon og pasta, spesielt om målet er å lage den perfekte carbonara.
    Når spaghettien er ferdig så has baconet over blandes godt slik at baconfettet blandes godt med pastaen. Eggemassen has så i. Varmen på platen er fra lav/middels. Eggene skal ikke stivne  men den skal kun tykne. Ha over hakket persille og nyrevet parmesan. Server umiddelbart.

    Det er mange veier som fører til Roma, og flere måter å lage pasta carbonara, i videoen under får du nok en variant.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *