Surdeigsbrød

Surdeigsbrød er blitt mer populært. Brødet er smakfullt og har god holdbarhet. Aktører som Åpent Bakeri og United Bakeries i Oslo området har gjort at flere har fått smaken på dette nydelige syrlige brødet. Om du har litt surdeig og tid til overs kan du selv lage et deilig surdeigsbrød hjemme.

SLIK LAGER DU et nydelig SURDEIGSBRØD på ditt eget kjøkken:

Klargjøring av surdeig.

Jeg starter med litt surdeigsstarter. Ca ½ melkeglass (1 dl) av den ferdige fra kjøleskapet. jeg blander det med 150 g siktet mel og lunkent vann 30 C til en passe tykk røre. (litt tykkere enn en vaffelrøre.) Dekker bollen med røren med plast. Inn i varmeboks på 27 grader.

Kald starter tar etter erfaring 10 – 12 timer å klargjøre. Sjekk regelmessig om det er liv (4 t.) Om det blir små bobler.(8 t.) Mer volum og større bobler. (10 t) Starteren har nå muligens nådd toppen. Bak i vei. Skal man bake neste dag eller mange timer senere heller man ut 1/3 av starteren og tilfører 150 g siktet mel og lunkent vann 30 C til en passe tykk røre og sette alt inn i varmeboks på 23 grader.

Når starteren har vokst seg stor og svulstig med bobler er det på tide med mer mating. Hell av 1/3 og tilfør 150 g siktet hvetemel og på vann 30 C alt blandes til en tykk røre. Legg lokket på og sett inn i varmeboks.27 C.

Alt er klart til baking når starteren er på topp. Starteren er mangedoblet i volum. Synlige bobler på toppen. Bildene viser hvordan det skal se ut.
STARTEREN ER PÅ TOPP… DET ER KLART FOR BAKING.

DETTE TRENGER DU:

  • 100 g surdeig
  • 15 g salt (3 ts)
  • 50 g sammalt rugmel fint
  • 675 g lunkent
  • 825 g hvetemel

SLIK GJØR DU:

BLANDE: Bland alle ingrediensene men hold tilbake 1,5 dl av vannet. Alt går lettere om du bruker en kjøkkenmaskin.
Kjør på sakt fart i 3-4 minutter. Øk hastigheten og kjør videre i 20 minutter. Tilsett resten av vannet litt etter litt.Deigen skal være løs, ikke tilsett mer vann. Deigen er ferdig til heving når den er blank, smidig og seig. La alt hvile i 5 minutter. Kjør så på maks i 30 sekunder og så på laveste hastighet i 2 minutter

BILDE: Brødene er snart klare til steking. Deigen er delt og siste heving er i gang.

HEVE: Hvile i bolle 1 time dekket med plast i varmeboks 27 C. Deigen er nå hevet litt og er litt dissete. Bruk en slikkepott og vend deigen forsiktig over seg selv. Hvil nok en time. Gjenta. Vend deigen over seg selv nok en gang. Hvil i nok en l time. Deigen har nå hvilt i tre timer. Du vender nå for tredje gang.
Deigen deles i to emner( bilde over) som legges på bakepapir. Dette er vanskelig. En bakespade er et must. La emnene heve i en time. Ikke legg noe over deigen. Det vil klistre seg fast.

STEKE: Stekes på varm stein nederst ovnen 223 C 30-40 minutter. Hell i 1 dl vann i bunnen av ovnen i starten, gjenta to ganger under stekingen.

Dette gir sprøere skorpe, mørkere brød og mer smak. Kjernetemperatur på brødet bør være på rett under kokepunket. 94 -98 grader Celsius. Dette sjekker du med stikke et steketermometer inn brødets kjerne.

Avkjøl surdeigsbrødet på rist.

RELATERT INFORMAJON:

Varmeboks? Her har jeg laget et boks i isopor og papp, montert inn en lyspære med dimmer samt et digitalt termometer. Dette gjør det enkelt å styre gradene nøyaktig. Isoporplater får du tak i en byggevareforretning resten på Clas Ohlsson.

Surdeig? Hvordan lager jeg eller får tak i surdeig? Du kan lage den selv eller kjøpe i pulverform på nettet. Jeg vet ikke om noe butikker som selger surdeig i Norge. Gi meg gjerne beskjed om du vet om noen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *